Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010
Μπαντζο Μαντολίνο Σταθόπουλος-Τριχορδο Ζοζεφ
Τα επισκευάζω αυτή την περίοδο.
Το Μπάντζο - Μαντολίνο ή αλλιώς Tango Banjo είναι κατασκευής Σταθόπουλου(Νεα Υόρκη 1913)και είναι φτιαγμένο από κελεμπέκι και βραζιλιάνικο παλίσσανδρο ενώ το τρίχορδο είναι Ζοζέφ -πιθανότατα δεκαετίας 40-από φυσική καρυδιά -23 δόγες- και με εξαιρετικής ποιότητας καπάκι.
Ετικέτες
Ζοζεφ,
μπάνζο μαντολινο,
Σταθόπουλος,
τριχορδο,
banjolin,
Stathopoulo,
tango banjo
Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010
Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010
Λαούτο
Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010
Μπαγλαμάς στον Κλήρο
Ο Σύλλογος Φίλων Παραδοσιακής Λαικής και Ρεμπέτικης Μουσικής Λακωνίας διοργανώνει την Κυριακή 21 Νοεμ. ολοήμερο γλέντι στο στέκι του συλλόγου με στόχο την οικονομική ενίσχυση και τη διατήρηση της στέγης του.
Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει και κλήρωση και ανάμεσα στα δώρα ένας μπαγλαμάς που δώρισα, ειδικά φτιαγμένος για την περίσταση.
Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010
Μπουζουκι Δημητρίου Γκρέτση 1923
Ο φίλος Αλέξανδρος Κούστας μου έστειλε πριν από λίγες μέρες φωτογραφίες ενός μπουζουκιού κατασκευής Δημητρίου Γκρέτση (Σικάγο 1923).
Η οικογένεια Γκρέτση πιθανότατα καταγόταν απ την Αργολίδα και έδρασαν στο Σικάγο σίγουρα πριν από το 1915.
Φημίζονταν για τα λαούτα και για τα σαντούρια τους -ενώ στο εργαστήριο τους έφτιαχναν βιολιά και ταμπουράδες όπως και μαντολίνα.
Ο Γεώργιος Γκρέτσης γιος του Δημήτριου υπήρξε διάσημος βιολιστής αλλά και κατασκευαστής και συμμετείχε σε πάρα πολλές ηχογραφήσεις.Ο ίδιος ήταν ο προεδρος του σωματειο ελληνων μουσικων της Αμερικης με την επωνυμια ΑΠΟΛΛΩΝ και το εργαστηρι του ειχε την επωνυμια o ΤΕΡΠΑΝΔΡΟΣ.Το 1923 ίδρυσε μαζι με τον κορυφαιο τσεμπαλιστα Σπυρο Σταμο την εταιρεια greek record company και εκαναν 35 δισκους με ρεμπετικα,ελαφρα και δημοτικα τραγουδια A passion for polka: old-time ethnic music in America Victor R. Greene. Το ενδιαφέρον στοιχέιο σχετικά με αυτό το όργανο είναι ότι εισήχθη απ΄την Αμερική στη Σπάρτη στις αρχές του 20 Αι.Έπειτα το όργανο μαζί με τον κατοχό του (Παπαγεωργίου)ακολούθησε ξανά το δρόμο της ξενιτιάς.Σήμερα βρίσκεται στο Τέξας τον ΗΠΑ στα χέρια του,κλασσικού κιθαριστή, εγγονού του πρώτου κατόχου.
Ενα ακόμη στοιχείο που αποδεικνύει την ισχυρή σχέση της Σπάρτης και γενικά της κοιλάδας της Λακεδαίμονος με το αστικό λαικό τραγούδι στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αι.
Ετικέτες
Γκρέτσης,
μπουζουκι,
Grachis,
old bouzouki
Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010
Τρίχορδο Μουριά
Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010
ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΥ
Κυριακή 22 Αυγούστου 2010
Μπουζουκι Δημητρίου Μούρτζινου Τέλη 19ου αι.
Ο Δημήτριος Μούρτζινος ήταν ο σημαντικότερος εν Ελλάδι οργανοποιός του 20 αι.
Αν και στις διαφημίσεις του αναφερόταν στα μπουζούκια μέχρι τώρα δεν έιχε βρέθει όργανο που να πιστοποιεί ότι το εργαστήριο του παρήγαγε μπουζούκια,εν αντιθέσει με τα μαντολίνα και τις κιθάρες που είναι αφθονα.
Πρόσφατα ανακαλύφθηκε ένα εντυπωσιακό Μπουζούκι που χρονολογείται στα τέλη του 19 αι.Είναι από παλίσσανδρο και κελεμπέκι και έχει μήκος χορδής 66 εκατοστα.
Το όργανο διατίθεται προς πώληση.Πληροφορίες στο τηλ.:6944382298 Κος Πέτρος
Στοιχέια για το βιο και το έργο του Μούρτζινου αντλούμε απο την εισήγηση του Π.Καγιάφα στο 1ο Συνέδριο οργανοποιείας στη Σπάρτη τα πρακτικά του οποίου είναι υπό δημοσίευση.
Αντιγράφω λοιπόν:
Δημήτριος Μούρτζινος (1857-1931)
Ο Δημήτριος Μούρτζινος αναγνωρίζεται ως ένας από τους καλύτερους Έλληνες οργανοποιούς. Καταγόταν από την Αίγινα και σύμφωνα με το Λεξικό Ελληνικής Μουσικής του Τ. Καλογερόπουλου, αρχικά ήταν επιπλοποιός και για μεγάλο διάστημα ο μοναδικός τεχνίτης οργανοποιός. Την τέχνη του οργανοποιού την έμαθε στο εργαστήριο του Ιωάννη Γομπάκη. Εκτός από οργανοποιός ήταν και τραγουδιστής. Για την καταπληκτική δουλειά του στην οργανοποιία, βραβεύτηκε στις διεθνείς εκθέσεις του Παρισιού (1889 και 1900), των Αθηνών (1903), της Οστάνδης (1904) και της Λιέγης (1905).
Το εργαστήριό του ήταν στην οδό Κολοκοτρώνη 67 στο κέντρο της Αθήνας. Φαίνεται ότι εκείνη την εποχή η οδός Κολοκοτρώνη ήταν «η πιάτσα» της οργανοποιίας γιατί εκεί υπήρχαν και άλλα εργαστήρια, όπως για παράδειγμα του Ιωάννη Σταθόπουλου που ήταν στην Κολοκοτρώνη 56. Το εργαστήριο του Δ. Μούρτζινου μετακόμισε το 1911 στην ίδια οδό από τον αριθμό 67, στον αριθμό 57. Μάλιστα σε διαφημίσεις του εργαστηρίου στην εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ» το 1916, αναφέρεται ότι είναι «το πρώτον εν τη Ανατολή εργοστάσιον μουσικών οργάνων».
Ο Δημήτριος Μούρτζινος ήταν πολύ καλός κατασκευαστής μαντολίνων και κιθαρών. Για τις επιδόσεις του αυτές βραβεύτηκε σε διεθνείς εκθέσεις. Έχει ενδιαφέρον να δούμε τι συνέβη κατά την συμμετοχή του στην έκθεση των Παρισίων του 1900. Ο Δ. Μούρτζινος είχε στείλει μερικά όργανα, μεταξύ αυτών ένα μαντολίνο ιδιαίτερης καλλιτεχνικής αξίας, κατασκευασμένο από σπάνια και ασυνήθιστα υλικά, όπως η ταρταρούγα (όστρακο χελώνας) και διακοσμημένο με ασήμι και όστρακα. Το όργανο ήταν τόσο περίτεχνα κατασκευασμένο που η ελλανόδικος επιτροπή, θεώρησε ότι ήταν αδύνατο να κατασκευάστηκε από Έλληνα οργανοποιό και γι αυτό το λόγο δεν ήθελε να του απονείμει βραβείο. Μετά από τις έντονες διαμαρτυρίες της Ελληνικής πλευράς και τις έγγραφες διαβεβαιώσεις του Δ. Μούρτζινου ότι το όργανο ήταν δικό του και ότι θα μπορούσε μπροστά στην Επιτροπή να κατασκευάσει ένα καινούργιο πανομοιότυπο, η επιτροπή «χάριν λεπτότητος, όπως μη φανώσιν ως εντελώς αμφιβάλλοντες» τελικά του απένειμε το χάλκινο βραβείο. Ενδιαφέρον έχει επίσης ότι το 1901 ο Μούρτζινος καταμήνυσε κάποιο συνάδελφό του, ότι με ανώνυμο επιστολή τον συκοφάντησε στην ελλανόδικο επιτροπή.
Όπως αναφέρθηκε, ο Μούρτζινος ήταν επίσης και τραγουδιστής. Από δημοσίευμα της εφημερίδας ΣΚΡΙΠ στις 14-3-1903 μαθαίνουμε ότι ο Δ. Μούρτζινος θα τραγουδούσε σε εκδήλωση στην αίθουσα του Παρνασσού δύο δημοτικά τραγούδια. Το «Στη γιόμιση του φεγγαριού μού ‘κανες σκύλα μάγια» και το «Ειρηνάκι μου».
Κυριακή 15 Αυγούστου 2010
ΟΚΤΑΧΟΡΔΗ ΚΙΘΑΡΑ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ-ΜΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Πριν από λίγο καιρό έστειλα το λινκ της δημοσίευσης για την κιθάρα άρπα του Σταθόπουλου στον έγκυρο διαδiκτυακό τόπο http://www.harpguitars.net.Η αποστολή των στοιχείων έδωσε έναυσμα στον αμερικανό οργανοποιό Paul Fox, με τον οποίο μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος της ιστορίας, να ταυτοποιήσει και να βρει τον κατασκευαστή ενός διασημου για τις δυνατότητες του οργάνου του μεσοπολέμου:της οκτάχορδης κιθάρας του Roy Smeck,ταλαντούχου μουσικού της Αμερικής του μεσοπολέμου.(Η κιθάρα εκλαπη στο 1930 απ΄το δωμάτιο του ξενοδοχέιου που διέμενε ο Smeck και βρέθηκε τυχάια το 1994 σε ένα παλαιοπωλείο.)
Αν και το όργανο είναι ανυπόγραφο ο Paul Fox αποδίδει την κατασκευή της οκτάχορδης κιθάρας στον ίδιο τον Επαμεινώνδα Σταθόπουλο γύρω στα 1923-1924.Στην κατασκευή της κιθάρας έχει διατηρηθεί το καλούπι και η διακόσμηση της κιθάρας του Αναστάσιου "Ο καλλιτέχνης",ενώ την κλειδιέρα κοσμεί μια ελληνικότατη λεοντοκεφαλή ανάλογη των λαούτων του Σταθόπουλου.
Οπώς χαρακτηριστικά γράφει ο Fox είναι σαν να έβαζε κάποιος τον Νταλί να φτιάξει μια κιθάρα.
Εκπληκτικά όργανα-εκπληκτική ιστορία-εκπληκτικοί κατασκευαστές που κέρδισαν με το σπάθί του μια θέση στην παγκόσμια ιστορία της οργανοποιίας.
Το άρθρο του Paul Fox δημοσιέυθηκε στο περιοδικό Vintage Guitars(05-2010) ενώ διαδικτυακά βρίσκεται στο λινκ http://www.harpguitars.net/history/month_hg/month-hg-7-10.htm
Ετικέτες
οκταχορδη κιθάρα,
Σταθόπουλος,
Paul Fox,
Roy Smeck
Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010
Τετράχορδο Μπουζούκι
Τετράχορδο Μπουζούκι με εμφανείς επιρροές από τα τριχορδα της περιόδου 50΄-60΄
Σκάφος:Παλίσσανδρος-Μουριά, 19 δόγες.
Καπάκι:Έλατο
Μανίκι:Φλαμούρι-Τριανταφυλλιά με επένδυση από Παλισσανδρο.
Ταστιέρα:Εβενος
Διακόσμηση:Ασετόπαστες,Ακρυλικά,Αbalone,Μother of pearl,πλαστικό τύπου Ιvoroid.
Η διακόσμηση έγινε βάσει σχεδίων του Σπύρου Δημητρόπουλου.
Σάββατο 17 Ιουλίου 2010
Χρήστος Πανταζέλος
Με μεγάλη χαρά πριν από λίγες μέρες φιλοξένησα τον φίλο μου, σπουδαίο Λάκωνα ομογενη οργανοποιό Χρήστο Πανταζέλο.Ο Χρήστος εργάζεται στο Belmont των ΗΠΑ μαζί με τον Παναγιώτη Κυβέλο.Ο ίδιος είναι καινοτόμος οργανοποιός και δημιουργός.Επινοεί εργαλεία,δοκιμάζει νέα υλικά, προωθώντας έτσι την τέχνη της οργανοποιείας καθώς πάντα είναι προθυμος να συζητήσει και να μοιραστεί τις ιδέες του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν χρησιμοποιεί μέρη φτιαγμένα από άλλους κατασκευαστες στα όργανα του-όλα είναι φτιαγμένα απ΄τον ίδιο.
Μέρος της δουλειας του, αν και όχι ανανεωμένο, φαίνεται στο www.spartaninstruments.com
Στη φώτο, μεζεδακια και πενιές, ένα ζεστό καλοκαιρινό βράδυ του Ιουλίου.
Τρίτη 15 Ιουνίου 2010
ΜΑΝΤΟΛΙΝΟ
Κλασσικό μαντολίνο βασιμένο στη δουλειά Ελλήνων κατασκευαστών των αρχών του 20ου αι.(Ι.Γ.Σταθόπουλου,Γομπάκη,Μούρτζινου)με λίγη δόση από Embergher.
Σκάφος:Κελεμπέκι-Παλίσσανδρος
Bowl:Bosnian Maple,Indian Rosewood
Μανίκι:Κελεμπέκι-Παλίσσανδρος επενδεδυμένος με καπλαμά παλίσσανδρου
Neck:Bosnian Maple,Indian Rosewood with rosewood veneer
Καπακι:Ελατο
Top:Spruce
Ταστιερα:Έβενος
Fretboard:Ebony
Διακόσμηση:Ivoroid,Εβενος,Οστρακο,απομίμηση ταρταρούγας
Dεcoration:Ivoroid,ebony,MOP,tortoise shell imitation
Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010
ΛΑΪΚΗ ΚΙΘΑΡΑ
Λαϊκή κιθάρα.
Προσωπικό μοντέλο βασισμένο σε όργανα που έχω μελετήσει στο παρελθόν(Απαρτιάν,Παναγή,Λαζαρίδη).
Σκάφος :Παντούκ
Καπάκι:Έλατο
Μανίκι:Κελεμπέκι,Τριανταφυλλιά,Μουριά
Ταστιέρα:Έβενος
Καβαλλάρης:Παλίσσανδρος-Κόκκαλο
Παίζει ο κλασσικός Κιθαριστής Χαράλαμπος Γούλας
Ετικέτες
Κιθάρα,
Λαϊκή Κιθάρα,
parlor Guitar
Κυριακή 30 Μαΐου 2010
Κiθάρα Άρπα Σταθόπουλου
Στην ιστοσελίδα της Epiphone φιλοξενείται μια Κιθάρα -Αρπα (12χορδη) κατασκευής Αναστασίου Σταθόπουλου(House of Stathopoulo)1910.
http://www.epiphone.com/thevintagecollection/vintage1.html
Μελετώντας τον Εμπορικό κατάλογο του Αναστασίου Σταθόπουλου του 1913 διαπιστώνουμε πως η κιθάρα αυτή ήταν μοντέλο προσωπικού σχεδιασμού του Λάκωνα κατασκευαστή.Κατασκευαζόταν με έξι,δώδεκα και δέκαοκτώ χορδές.
Ο ίδιος είχε μεγάλη παραγωγή σε κιθάρες αλλά μόνο το συγκεκριμένο μοντέλο έχει την ξεχωριστή ονομασία"Ο Καλλιτέχνης"(The Artist)γεγονός που υποδηλώνει τη σημασία που έδινε ο κατασκευαστής στο εν λόγω μοντέλο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι είναι βαμμένη μάυρη (στο καπάκι)όπως και οι αντίστοιχες Gibson εκείνης της περιόδου.
Ετικέτες
Κiθάρα Άρπα,
Σταθόπουλος,
harp guitar,
Stathopoulo
Σάββατο 15 Μαΐου 2010
Τρίχορδο Δελφίνια
Κατασκευή Μάης 2010
Σκάφος: Παλίσσανδρος, 19 δόγες
Καπάκι: Ευρωπαικό Έλατο
Μανίκι:Φλαμούρι και Τριανταφυλλιά
Ταστιέρα:Έβενος
Διακόσμηση:Μαύρη πάστα,Mother of pearl,Ivoroid
Ετικέτες
Τρίχορδο μπουζούκι,
Bouzouki,
six string bouzouki
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)